Onderwijs & opvang
Op het gebied van onderwijs en opvang is er veel te doen geweest de afgelopen jaren, voornamelijk vanwege het gebrek aan voldoende voorzieningen. Actiegroep De Kleine Weespers zet zich sinds 2018 actief in voor betere voorzieningen op dit gebied. De gemeente zet zich inmiddels in voor meer ruimte op de scholen.
Om het tekort op de Weesperrijkschool op te lossen, is er een noodgebouw neergezet in het Park aan de Muiderslotlaan. Recent is de bouw van een extra verdieping aangekondigd bovenop deze noodlokalen, zodat de Weesperrijkschool verder kan groeien.
In deelplan 6 is de bouw van een nieuw schoolgebouw voorzien, waar de Weesperrijkschool naartoe zal verhuizen, zodat de noodlokalen verwijderd kunnen worden (planning: september 2028 gereed). Ook IKC Cadans, momenteel gevestigd op de Papelaan in (oud) Weesp, zal hierin gehuisvest worden. Wethouder van Dantzig heeft toegezegd dat ontwikkeling van het schoolgebouw wordt losgekoppeld van de rest van deelplan 6, zodat er minder kans is op vertragingen door bezwaarprocedures.
Wat betreft voortgezet onderwijs is aangekondigd dat de gemeente voornemens is een dependance te bouwen voor het Vechtstede College, vlak achter het spoor langs de Hogeweyselaan. Hier zullen de onderbouwklassen gehuisvest gaan worden. Lees meer op Weespernieuws.nl.
Het tekort aan aanbod in de kinderopvang is een stuk lastiger. De gemeente heeft hier niet dezelfde verantwoordelijkheid in als in onderwijs en wil de oplossing aan de markt overlaten. Tot op dit moment heeft dit niet tot een oplossing geleid, want veel ouders zitten erg omhoog en brengen hun kinderen noodgedwongen naar kinderopvanglocaties buiten Weesp. De tekorten zijn voelbaar in zowel kinderdagopvang (tot 4 jaar) als buitenschoolse opvang (4-12 jaar). KMN Kind&co is de grootste aanbieder in Weesp; zij hebben voldoende vastgoed, zoals de noodlokalen in het Weespersluispark en de locatie Buuren op de Hogeweyselaan, maar niet voldoende personeel. Andere kinderopvangorganisaties, zoals Unikidz, hebben wel personeel, maar geen huisvesting. Blijkbaar lukt het ‘de markt’ niet om de benodigde middelen te verdelen en heeft de gemeente geen extra maatschappelijk vastgoed beschikbaar gesteld voor kinderopvang.
Update juni ’25: herziene prognoses voor onze wijk
In april heeft Leeuw&Sluis een analyse gemaakt van de actuele bevolkingsprognoses voor onze wijk (Bloemendalerpolder) met een alternatieve prognose die veel hoger uitviel qua aantallen kinderen. Weespernieuws schreef een artikel over onze analyse en inspraak. In mei hebben we een tweede versie gepubliceerd, met cijfers voor heel Weesp.
De dienst Onderzoek & Statistiek van de gemeente Amsterdam heeft de signalen direct opgepikt en een herziene prognose gepubliceerd in juni. Naar aanleiding van deze herziening heeft het College van B&W besloten om de nieuwe school in deelplan 6, waar twee basischolen, BSO en KDV in gevestigd moeten gaan worden, in zijn geheel te realiseren vóór september 2028, in plaats van gefaseerd, zoals de bedoeling was. Lees hier de brief van het college aan de gemeenteraad.
Laatste berichten over dit onderwerp
Bijstelling prognose door gemeente
Naar aanleiding van de analyse van Platform Leeuw&Sluis heeft de gemeente erkend dat de prognoses [...]
Meer lezenjun
Prognoses en feedback
Informatie over en feedback vanuit Leeuw & Sluis op de prognoses die als basis dienen [...]
Meer lezenapr
Status scholen deelplan 6
De huidige status is niet bekend; hier zijn vragen over gesteld aan dagelijks bestuurder Katinka [...]
Meer lezenjan