Onder bewoners leven er zorgen over de verkeersveiligheid op een aantal plekken in de wijk. Dit is ons nu bekend:

  • De Fort Diemerdamstraat geeft zorgen door de drukte bij halen en brengen van kinderen. De GEM heeft inmiddels bericht dat de komende tijd, tot en met de meivakantie, de inrichting verbetert gaat worden. De hoop is dat ouders die met de auto komen, parkeren op het Gouwplein, zodat de Fort Diemerdamstraat vooral door fietsers en voetgangers gebruikt wordt.
  • Het parkeren van bakfietsen op de stoep en op het fietspad is dan nog niet opgelost. De GEM overweegt parkeerplek voor fietsen in het Weespersluispark aan te leggen, maar het schrappen van groen zal niet bij iedereen in goede aarde vallen. De gemeente heeft gezegd de situatie in de gaten te houden en indien nodig, met maatregelen te komen. Team Verkeersveiligheid denkt dat een autovrije zone tijdens de spits ter hoogte van de scholen een goede oplossing zou kunnen zijn.
  • De Bloemendalerpoldersingel wordt door velen ervaren als een onveilige oversteek en te veel autoverkeer boven de snelheid van 30 km/uur. De gemeente heeft toegezegd hier op korte termijn een schouw te organiseren met team Verkeersveiligheid, om de problemen ter plekke in kaart te brengen en oplossingen te onderzoeken. Tijdens het de schouw is ook het doel om het de huidige situatie op het Gouwplein te bekijken. De GEM zegt niks te kunnen doen, zonder inmenging van de gemeente, omdat zij niet zelf de ontwerpen mogen aanpassen.
  • Op de Vechtstroomlaan wordt te hard gereden en er is bij de kruising met de Korte Muiderweg geen goed zicht op fietsers/voetgangers. De GEM en de gemeente geven aan dat zij onderzoeken waar er extra verkeersdrempels kunnen komen. De GEM kijkt of de stoplichten op de Korte Muiderweg anders ingesteld kunnen worden, zodat afslaande auto’s niet tegelijk groen hebben met fietsers.
  • Zowel op de Bloemendalerpoldersingel als op de Vechtstroomlaan zijn er fietspaden die zich bij de autoweg voegen zonder waarschuwing. GEM gaat kijken of er iets mogelijk is met een optische wegversmalling, zodat dit veiliger wordt voor fietsers.
  • In Waterrijk is het concept ‘shared space’ toegepast, wat wil zeggen dat alle gebruikers van de weg één ruimte met elkaar delen en er dus geen aparte ruimte voor fietsers en voetgangers is gemaakt. Dit concept kan goed werken voor woonerven waar geen doorgaand verkeer is, maar in Waterrijk zijn plekken waar dit concept veel weerstand oproept bij bewoners. Het wordt als onveilig ervaren vanwege het doorgaande verkeer. Bewoners van de Nijenrodelaan zijn daarom in actie gekomen. De gemeente geeft hen gelijk (zomer ‘24) en heeft een verkeersbesluit genomen: alle niet-doorgaande straten in Waterrijk krijgen een woonerf-status en worden daarmee 15 km/uur. Het is nu wachten totdat de juiste borden worden geplaatst.
  • De Korte Muiderweg is in slechte staat. Het ontwerp voor herinrichting wordt door veel bewoners ook niet als veilig ervaren, omdat fietsverkeer met verschillende snelheden en voetgangers straks gebruik moeten gaan maken van één strook aan de westzijde. Lees verder over de Korte Muiderweg.
  • Op de Landscronerlaan wordt te hard gereden. De gemeente (verkeerskundige) is het hiermee eens en gaat twee verkeersdrempels plaatsen. Dit moet uitgevoerd gaan worden door de gebiedsbeheerder.
  • Ook op Leeuwenveldseweg wordt te hard gereden. Hiervoor zijn zogenaamde ‘smileys’ (snelheidsbeperker) aangevraagd, maar dit kan nog even duren, omdat er voor veel plekken in Amsterdam ‘smileys’ in aanvraag staan.

Laatste nieuwsberichten over dit onderwerp

Bijeenkomst Verkeersveiligheid op 14 april

Overleg over verkeersveiligheid in de wijk.

Meer lezen
Verkeersveiligheid: binnen/uit/in de wijk

De afgelopen tijd is team Verkeersveiligheid druk bezig geweest om de zorgen om veiligheid van [...]

Meer lezen
Verkeersveiligheid Muiderslotlaan

Zorgen over 2B3 geuit bij de GEM

Meer lezen
Bijeenkomst verkeersveiligheid

Met ca. tien bewoners hebben we verkeersveiligheidsissues in de wijk aangekaart bij de gemeente

Meer lezen