De afgelopen tijd is team Verkeersveiligheid druk bezig geweest om de zorgen om veiligheid van fietsers en voetgangers binnen de wijk over te brengen op gemeente en GEM (de projectontwikkelaars van Weespersluis). Daarnaast is er informatie gepubliceerd door de gemeente over fietsen en wandelen vanuit onze wijk. Hieronder proberen we een samenvatting te geven.
Binnen de wijk
De meeste zorgen zijn er over de Fort Diemerdamstraat, de Bloemendalerpoldersingel en de Vechtstroomlaan.
De Fort Diemerdamstraat betreft vooral de drukte bij halen en brengen van kinderen. De GEM heeft inmiddels bericht dat de komende tijd, tot en met de meivakantie, de inrichting verbetert gaat worden. De hoop is dat ouders die met de auto komen, parkeren op het Gouwplein, zodat de Fort Diemerdamstraat vooral door fietsers en voetgangers gebruikt wordt.
Het parkeren van bakfietsen op de stoep en op het fietspad is dan nog niet opgelost. De GEM overweegt parkeerplek voor fietsen in het Weespersluispark aan te leggen, maar het schrappen van groen zal niet bij iedereen in goede aarde vallen. De gemeente heeft gezegd de situatie in de gaten te houden en indien nodig, met maatregelen te komen. Team Verkeersveiligheid denkt dat een autovrije zone tijdens de spits ter hoogte van de scholen een goede oplossing zou kunnen zijn.
Lees hier verder over dit specifieke onderwerp.
Vanuit de wijk naar Weesp
Er zijn nu twee verbindingen met oud-Weesp: de Bouhuijstunnel en het viaduct naar de Hogeweyselaan. De derde verbinding zou ter hoogte van de Bloemendalerpoldersingel komen en hier was 6 miljoen voor gereserveerd door de GEM. Uit een recent gepubliceerd rapport blijkt dat deze tunnel tussen 22 en 38 miljoen EUR zou kosten. Wat de kosten opdrijft is de veengrond en de hoge grondwaterstand. Het onderzochte alternatief is een tunnel ter hoogte van de Fort Veldhuissingel. Daarvan worden de kosten in een tweede rapport ingeschat tussen 10 en 16,8 miljoen. Stel dat deze tunnel dit jaar een ‘go’ zou krijgen, dan is de verwachting dat die in 2031 gebruikt kan worden.
Vervolgens is er een startnotitie geschreven door ambtenaren, waarin gesteld wordt dat deze extra verbinding niet ‘bewezen noodzakelijk’ is. De argumentatie:
De Bouhuijstunnel wordt als krap ervaren, maar is het niet op basis van het voorspelde aantal fietsbewegingen. Wel is het beter als voetgangers een doorgaande stoep krijgen aan één kant (Stationsplein-kant). Ook wordt het kruispunt iets verbeterd (zie afbeelding hieronder).
Het fietspad onder het viaduct naar de Hogeweyselaan is ook voldoende voor de voorspelde hoeveelheid fietsbewegingen. Als verbetering wordt er een smal voetpad toegevoegd (zie afbeelding hieronder voor een schets).
De Bouhuijstunnel bleek in 2023 al veel drukker dan het model van de ambtenaren had voorspeld (gemiddeld 3.800 verkeersbewegingen i.p.v 2.200 per etmaal). De leeftijdsopbouw van onze wijk (en de Krijgsman) zal betekenen dat het aantal kinderen en tieners dat zelfstandig naar oud-Weesp fietst, nog flink zal toenemen.
In de startnotitie wordt voorgesteld om de derde (nieuwe) verbinding op de alternatieve locatie op de lange baan te schuiven, omdat men deze verbinding dus (nog) niet dermate noodzakelijk acht om 13 miljoen aan te spenderen (waarvan 7 á 8 miljoen gedekt is door de GEM). Of de bestuurscommissie hierin meegaat, zal aanstaande dinsdag duidelijk worden tijdens hun vergadering.
Geen extra verbinding betekent, ongeacht de locatie, dat alle verkeer over twee verbindingen verdeeld wordt in plaats van drie.
Vanuit de wijk naar Amsterdam
Op de fiets naar Amsterdam betekent voor bewoners van onze wijk: via de spoorbrug naar het Diemerbos of richting IJburg. Ambtenaren hebben geconstateerd dat het fietspad naar de spoorbrug niet aan de Amsterdamse normen voldoet. Bovendien leidt het tot veel extra oversteken. Als oplossing hebben zij een fietsbrug over de Waterlinie bedacht (zie afbeelding ‘streefbeeld’ hieronder). Deze oplossing is ingeschat op bijna 10 miljoen EUR en hier lijkt op dit moment geen budget voor. Daarom is voorgesteld om dit een aantal jaren uit te stellen.
Het fietspad over de spoorbrug is ook te smal volgens de normen. Om dit te verbreden moet een ‘ingewikkelde afstemming’ met Rijkswaterstaat en ProRail plaatsvinden en ook hier worden hoge kosten verwacht.
Ondersteund door de input vanuit de bewoners heeft Sara Oomen namens Leeuw&Sluis ingesproken bij de bestuurscommissievergadering op dinsdag 25 februari (hier terugkijken). De bestuurscommissie heeft benoemd dat de tunnel nodig is en dat het geld van de GEM dat hiervoor gereserveerd is, niet voor andere zaken gebruikt moet worden. Het aanpakken van de Bouhuijstunnel heeft hogere prioriteit gekregen (positie 2 i.p.v. 5). Ook bewoner Edward Collin (1B2) heeft ingesproken, om verbeteringen rondom het viaduct Hogeweyselaan te benadrukken, vóór de komst van de scholen daar.